Van Oys Maastricht Retreat

chef 1 1
Van Oys Maastricht Retreat

Bron: Chapeau Magazine
Pascal Jalhay naar Van Oys

 

De bekende topchef Pascal Jalhay wordt de culinair directeur (executive chef) bij Van Oys Maastricht Retrait, het nieuwe hoteldomein op en rond Kasteel Oost in Eijsden.

De in Maastricht opgegroeide chef keert daarmee terug naar zijn roots. Zo werkte hij onder meer met Hans Snijders op Château Neercanne en met Roger Souvereyns bij Scholteshof. Jalhay maakte ruim twintig jaar geleden faam door als jongste chef in Nederland twee Michelinsterren binnen te halen in het toenmalige Amsterdamse restaurant Vermeer. Hij introduceerde destijds de combinatie van de klassieke Franse keuken met oosterse invloeden.

Niet veel later koos Jalhay voor een andere route en kreeg hij de leiding bij een groot internationaal bedrijf dat de catering verzorgt aan boord van internationale luchtvaartmaatschappijen. Dat vond hij toen beter te combineren met een gezinsleven met opgroeiende kinderen.

De laatste jaren organiseerde hij kookclinics en diners op zijn eigen finca in het Spaanse Murcia.

In de nieuwe editie van Chapeau Magazine, die dinsdag gepresenteerd wordt bij La Butte aux Bois in Lanaken, vertelt Jalhay (54) dat hij er in deze levensfase aan toe is om weer actief te worden in de restaurantwereld.
“Ik krijg op het gebied van food and beverage de verantwoordelijkheid over heel het domein, maar zal me inhoudelijk vooral op de luxe bistro in het kasteel concentreren, met daarbij ook de totale inkoop en verdere gang van zaken. Voor het aparte gastronomische restaurant op het domein zijn we bezig met een heel geschikte kandidaat met wie ik intensief zal samenwerken. Zeker de cittaslow-gedachte die bij Van Oys zal worden gevolgd, spreekt mij aan, omdat duurzaamheid in de voedingswereld steeds belangrijker wordt.”

acbe3c7d e5c8 4986 ae1b 24bdb605e588
a067d589 4da1 4398 9eed 4f3e1e1b61ff

Bron: Entrée Magazine

Marc Alofs, GM bij Van Oys Maastricht Retreat over de samenwerking met Pascal:
“Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging en dacht dat hij die had gevonden in Zuid-Spanje. Gelukkig heb ik hem ervan kunnen overtuigen dat in zijn thuisstad een nog veel grotere uitdaging op hem wacht. Hij was meteen mee in het Cittaslow-verhaal. Ik ben er 100% van overtuigd dat zijn innovatieve cuisine du terroir gourmands uit alle windhoeken zal aantrekken en van Maastricht, internationaal, een nieuwe culinaire hotspot zal maken.”

Leading Hotels of the World
Bron Hospitality Management

Minder dan een jaar voor de officiële opening wordt Van Oys Maastricht Retreat lid van Leading Hotels of the World. De hotelorganisatie zegt ‘truly impressed’ te zijn door de transformatie van het middeleeuwse kasteel, door het F&B-aanbod en het duurzaamheidsconcept van Van Oys Maastricht Retreat.

1488dd24 0ac0 468a b4e2 2be2ee22f00a
520a0e09 fd81 4795 a453 df3d5f04a3c0

17 mei 2024. Een datum die nog lang in herinnering zal blijven bij Michel en Leon Maes, eigenaars van het oorspronkelijke kasteel Oost in het Limburgse Eijsden-Margraten waarvan de naam recent is veranderd in Van Oys. In een officieel schrijven bevestigen chairman Andrea Scherz en president & CEO Shannon Knapp dat Van Oys Maastricht Retreat wordt aanvaard als lid van Leading Hotels of the World. In de brief waarvan een kopie in bijlage motiveert de LHW-directie haar beslissing.

Deniz Omurgonulsen, vice president and member experience LHW, voegt daar aan toe dat ‘het eco-luxehotel Van Oys Maastricht Retreat de aandacht illustreert die The Leading Hotels of the World besteedt aan het aspect duurzaamheid zowel inzake het beschermen van de natuur als het in stand houden van tradities.

De restauratie van het middeleeuwse kasteel bewijst dat het perfect mogelijk is om erfgoed te combineren met duurzaamheid en dienstverlening op het hoogste niveau.’

Leading Hotels of the World met hoofdzetel in New York bestaat sinds 1928, is ’s werelds meest gerenommeerde hotelorganisatie en vertegenwoordigt meer dan 400 luxehotels in meer dan 80 landen. In de Benelux telt LHW zeven leden.


Cittaslow vormt de rode draad van het verhaal
De geschiedenis van kasteel Van Oys gaat terug tot begin dertiende eeuw, het dankt zijn naam aan het riddergeslacht Van Oys en wisselde in de loop der eeuwen enkele keren van eigenaar. Een laatste keer in 2005. De Maastrichtse entrepreneur pur sang Michel Maes bewoonde een tijdlang het kasteel maar besloot in samenspraak met zijn broer Leon Maes er een nieuwe bestemming aan te geven in de vorm van een vijfsterren Superior luxehotel, een project dat volop in uitvoering is.

Duurzaamheid is een uitermate belangrijk aandachtspunt. Het duurzaamheidsconcept waar Leading Hotels of the World naar verwijst in zijn toelatingsbrief betreft de Cittaslow-filosofie. Die is het geesteskind van Paolo Saturnini, de voormalige burgemeester van Greve in de Italiaanse Chianti-streek. Cittaslow streeft naar een duurzame samenleving met een krachtige sociale gemeenschap in een kwalitatief hoogwaardige omgeving. Citttaslow is innovatief en gebruikt de modernste toepassingen op het gebied van communicatie, transport, productie en verkoop. Terzelfdertijd zoekt en vindt Citttaslow inspiratie in de oorsprong der dingen. Waarden als authenticiteit, respect, tijd en aandacht voor elkaar en warme gastvrijheid vormen de rode draad doorheen het verhaal dat een concrete vertaling vindt in het unieke project Van Oys Maastricht Retreat in Eijsden-Margraten, op een steenworp van Maastricht.

40af4271 8c53 4d46 ae9f bfccbe30e6b5
6fb67970 81bc 40ba 8948 8a737b0675d3

Blij en trots

 

Voor de realisatie van hun eenmalig project deden de eigenaars beroep op Marc Alofs, die eerder La Butte aux Bois in Neerharen en Botanic Sanctuary in Antwerpen een vijfsterren Superior onderscheiding heeft bezorgd. In een eerste reactie toont Marc zich ’erg blij en trots dat hij met Leading Hotels of the World het hoogst haalbare internationaal hotel-label op het gebied van hospitality naar Limburg heeft kunnen halen.

Voorheen was dit een voorrecht voorbehouden aan hoofd- en wereldsteden, in Nederland van de Randstad. Vanaf 2025 valt die eer nu ook te beurt aan de mensen van Maastricht en beide Limburgen. Het is voor de eigenaars en het hele team een hart onder de riem dat wij het LHW-team nog tijdens de ruwbouwfase hebben kunnen overtuigen om Van Oys Maastricht Retreat het prestigieuze LHW-label toe te kennen. Het inspectieteam was ‘truly impressed’ door de spectaculaire transformatie van het dertiende eeuwse kasteel alsook van het rijkelijke F&B-aanbod en innovatieve Cittaslow-duurzaamheidsconcept.’

Alofs wordt ondersteund door een team van specialisten die hun strepen in de tophotellerie ruimschoots verdiend hebben, met name Stéphanie Stulens (maitre de maison, voorheen La Butte aux Bois en Botanic Sanctuary), Kim Defaux (operations manager, voorheen La Butte aux Bois), Bart Bloemmen (finance/IT/HR- specialist, Botanic Sanctuary) en Jurgen Lijcops (F&B specialist, Botanic Sanctuary, GLASS Wine & Bistro, Bar Burbure).

2ac9a338 1fcd 44cb 8c85 1f836e75cb72
Van Oys Maastricht Retreat

81 luxekamers en suites

 

Van Oys Maastricht Retreat beschikt over 81 luxekamers en suites voorzien van de modernste en meest exclusieve comfortvoorzieningen. De kamers zijn verdeeld over het Château (kasteel), de Remise (boerderij) en Carré (Nieuwbouw).

Het culinaire aanbod omvat een all-day dining restaurant met uitzicht op het riante park en het fine dining restaurant in de Remise waar op sterrenniveau zal worden gekookt. Een sfeervolle hotelbar verleidt tot een informele babbel bij een goed glas. Daarnaast nodigt een high-end kookstudio uit voor masterclasses, de wine cellar is uitermate geschikt voor private diners.
Van Oys Maastricht Retreat biedt daarnaast een indoor & outdoor spa met hoogwaardige gezondheids- en schoonheidsbehandelingen en rituelen, in de gym gaan inspanning en ontspanning hand in hand.